Bid voor Madagaskar

De workshop is zo goed als gedaan. Morgen is nog de officiële sluiting, maar vandaag zijn twee vertaalteams al vertrokken, zodat ze nog voor het weekend weer thuis kunnen zijn bij hun familie.

Het waren twee goede weken. De vertalers zeggen veel geleerd te hebben over het boek Handelingen. Er is onder andere veel gesproken over de Heilige Geest, de derde persoon van  God, naast de Vader en de Zoon, en hoe Hij werkt in en door mensen. Daarnaast is elk team begonnen met de vertaling van Handelingen.

Zelf vond ik het ook wel pittige weken. We hebben behoorlijk wat trieste verhalen gehoord van de vertalers. Terwijl in Tana, de hoofdstad, momenteel hele delen onder water staan en veel mensen dakloos zijn geworden door de vele regen, horen we hier in het zuiden verhalen over droogte en hongersnood. Hier verlaten mensen huis en haard, omdat ze op zoek gaan naar voedsel. We horen van kinderen die sterven van de honger. Een vertaler vertelde dat ze op een dag een ossenkar aan zagen komen, met twee broodmagere ossen ervoor, maar niemand aan de teugels. Toen de kar dichterbij kwam, bleken de mensen in de kar bezweken te zijn van de honger.

Daarnaast horen we ook verhalen hoe de onveiligheid steeds verder toeneemt. Een van de vertalers heeft vorige maand zijn zoon van 32 moeten begraven. Hij was bij de politie en werd met zijn collega’s opgeroepen toen een bende koeiendieven een dorp overviel. In het gevecht dat volgde zijn vier doden gevallen, alle vier politieagenten. Elders opende de politie het vuur op een marktplaats, omdat er dieven waren gesignaleerd en zijn daardoor kinderen omgekomen.

Goed beschouwd zou al deze ellende niet nodig zijn. Dit land is zo rijk aan grondstoffen, zo vruchtbaar! Maar jarenlang wanbeheer en corruptie eisen hun tol. Bidden jullie mee voor de Malagasy die niet weten hoe ze nog kunnen overleven, voor hen die rouwen om geliefden die gestorven zijn, voor hen die geen dak meer boven hun hoofd hebben? Maar ook voor een omkeer onder de leidinggevenden in dit land?

http://www.wycliffe.nl/bid-voor-madagaskar/

4 gedachten over “Bid voor Madagaskar

 1. Trudy woonachtig in Driebergen

  Het ontvangen van dit bericht is heel goed gegaan, een hele verbetering met wat het was.
  Wat een uitstekende keuze om, na de vertaling Lucas evangelie, met het boek Handelingen verder te gaan. Een mooie geschiedenis van het ontstaan en de verspreiding van het Christendom met als voorbeeld het werk van discipelen, bevangen door de Heilige Geest en ook geschreven door Lucas.

  Wat ik heel treffend vind is dat binnen de PKN op 8 maart de 40-dagentijd collecte voor Madagaskar is gehouden, wat voor mij een grote verrassing was omdat voor zover in onze kerk een enkele keer een vrije collecte bestemd was voor het werk op Madagaskar. De 40-dagentijd collectie van de PKN is bestemd voor het bouwen en leren bouwen van sterkere bamboehuisjes, die bestand tegen tropische stormen en wateroverlast. Ook wordt de Yamswortel geïntroduceerd die op hogere gronden het hele jaar door groeien kan.
  Ik ben wel geschrokken van de nood op Madagaskar. In 2008 was het geen vetpot, maar heerste er geen honger. Ze hebben zeker deze hulp hard nodig.

  Kerk in actie schrijft:
  Het gebeurt elk jaar weer. Tropische stormen razen over het oostelijk deel van het eiland Madagaskar. De rijstoogst gaat verloren, huizen worden verwoest en honderden mensen raken gewond of verliezen het leven. Het is hard nodig dat de bevolking zich leert wapenen tegen dit natuurgeweld.
  De Protestantse Kerk van Madagaskar helpt daarbij. Met huizen van bamboe die wel blijven staan in de storm. In ieder dorp heeft de kerk timmerlieden opgeleid om stevige bamboehuizen te bouwen. In tachtig dorpen in de kuststreek maakt de kerk vijftigduizend mensen weerbaar voor de gevolgen van deze cyclonen. Ze ontwikkelen waarschuwingssystemen en bieden mensen meer voedselzekerheid

  Reageren
  1. Joanne van der Vlist Bericht auteur

   Dank je wel voor je reactie, Trudy! Fijn om te horen dat je de nieuwe manier van werken een verbetering vindt! Goed ook om te horen dat Kerk in Aktie aandacht voor Madagaskar vraagt.

   Reageren
 2. Gerard van der Schee

  Beste Joanne

  Wat een dramatische situaties! Lijkt me heel akelig/ongepast voelen om dan terug te gaan naar het welvarende Nederland. En machteloos terwijl je er nu bent.
  We zullen zondag voor de situatie bidden in de jeugddienst; breng dat aan hen over en geef hen onze christelijke broedergroet!
  Sterkte en wijsheid. Dat Gods Geest je de juiste woorden geeft om met hen mee te leven

  Reageren
 3. Rieke

  Heftig om te lezen…. Marannata!
  Fijn dat al het werk zo voorspoedig is verlopen Joanne! Veilige terugreis toegewenst. In Nederland is de lente doorgebroken…ik wens je toe dat je in het voorjaarszonnetje uit mag rusten van de reis en het harde werken! Tot snel!

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.