Repoblikan’i Madagasikara
Madagaskar ligt in de Indische Oceaan, 400 km ten oosten van Afrika’s kust, tegenover Mozambique. Het is ongeveer 1580 km lang en 570 km breed.
Madagaskar heeft een unieke flora en fauna, die zich deels onafhankelijk heeft ontwikkeld van het vasteland van Afrika. De bekendste dierengroep zijn de lemuren, een soort halfapen die elders op de wereld niet voorkomen.
Vanwege de Franse kolonisatie speelt het Frans een belangrijke rol binnen de maatschappelijke bovenlaag en bij de buitenlandse betrekkingen. De eigen taal op Madagaskar is het Malagasy, waarvan ongeveer twintig verschillende vormen op het eiland worden gesproken, die taalkundig gezien als verschillende talen worden beschouwd. Het Malagasy heeft een duidelijke verwantschap met de Malayo-Polynesische tak van de Austronesische talen, en wel meer bepaald met de taal van de Ma’anjan en de Dajaks aan de midden- en bovenloop van de rivier Barito op Borneo, en behoort er dan ook toe. Wel zijn er ook duidelijke invloeden van de Bantoe-talen.
Madagaskar telt ruim 22 miljoen inwoners, waarvan 44% jonger dan 14 jaar is. De gemiddelde leeftijd is 17 en de gemiddelde leeftijdsverwachting is 62.
De helft van de bevolking leeft onder de armoedegrens en van de 1000 geboren kinderen sterven er 57. Ondervoeding is veel voorkomend. Het percentage onder kinderen van vijf jaar en jonger is met 41% een van de hoogste van Afrika.
- Religies: volksgeloof 52%(waaronder voorouderverering, dodenverering), christendom 41%, islam 7%
- Monetaire eenheid: Ariary (MGA)
- Talen: Officiële Malagasy, Frans, en zo’n twintig andere talen